Brief 1
Chinese levenskunst krijgt gestalte
in het Vondelpark

Brief 1
Chinese levenskunst
krijgt gestalte in het
Vondelpark

Brief 2
Van muziek

genieten

Brief 3
Lieve Hilde

Brief 4
Awaken!

Brief 5
Universaliteit

Brief 6
Those Who Come to
Me...

Brief 7
De Weg van de
Krijger

Brief  8
Letter Darshan

Brief 9
Open Vraag

Brief 10
De natuur heiligen

Brief 11
Spirituele gemeenschap

Brief 12
De laatste uitdaging

Brief 14
Producing/Living/Being

Brief 16
Het Grote Leerproces

Brief 17
Matrix

Brief 18
Save the Earth

Brief 23
Letter from America

Home

DE ECHO woensdag 16 augustus 2000

qigong-heaven-earth.jpg (9877 bytes)

Stiekema eindigt zijn Qigong-les met een groet aan de omgeving. Foto: Jaap Wals

AMSTERDAM, OUD ZUID - Op een zonovergoten grasveldje, -vlak bij het water, staan vijf roerloze gestaltes. Met hun ogen gesloten, brengen ze hun armen langzaam. omhoog. Fietsers en joggers onderbreken hun dagelijkse gang door bet Vondelpark en slaan het tafereel van een afstandje gade. De vijf laten hun armen zakken tot borsthoogte en met de handpalmen tegen elkaar gedrukt, lopen ze in de richting van de vijver. Plotseling schudden ze hun armen en benen los. "Ik heb het voor het eerst helemaal volgehouden", roept een donkerharige vrouw enthousiast tegen een blonde man op sandalen. Hij knikt tevreden. ,Oefening baart kunst", glimlacht hij. ,,Dat is met alles zo, dus ook met Qigong."

Wie tussen tien en elf uur 's ochtends in het Vondelpark komt, kan zeker tot eind augustus getuige zijn van dit fascinerende schouwspel. Tot die tijd verzorgt Han Marie Stiekema elke dag "Hemel & Aarde"(Qigong)oefeningen in het park. Via deze oefeningen breng je lichaam. en geest, in balans, wordt je geest helder en verbeter je het contact met je directe omgeving. ,Duizenden jaren geleden deden ze het al in China en nu doe ik het hier in het Vondelpark. Wat mij betreft "het centrum van de wereld", zegt hij met een knipoog.

Al sinds de jaren zeventig is Stiekema een fervent aanhanger van oude Chinese levenskunsten. ,Van huis uit ben ik Zen-leraar. Maar de ervaring heeft me geleerd, dat Zen alleen interessant is voor een kleine groep mensen. Het vereist namelijk nogal wat discipline om een half uur lang doodstil op je knieen te mediteren. Qigong spreekt veel meer mensen aan en heeft ook veel meer facetten. Bovendien is het geschikt voor alle leeftijden. Je hoeft bijvoorbeeld niet lenig of sportief te zijn."

Begin jaren negentig maakte Stiekema voor het eerst kennis met Qigong. Via zijn vrouw, een Chinese, die hij in diezelfde periode ontmoette, raakte hij nog meer geinteresseerd in deze bewegingsvorm. In Peking leerde hij de fijne kneepjes van Qigong van een 82-jarige Qigong-meester. ,,Dat was een heel bijzondere ervaring", vervolgt hij zijn verhaal. ,We stonden in een park,' ergens midden in februari. Het was zeven uur in de ochtend en hardstikke koud. Ik schat zo'n -10 ° C., De overige leerlingen waren vrij oud en mankeerden allemaal wat. Eentje had een veel te hoge bloeddruk en een ander had net een hartoperatie achter de rug. Toch konden ze de oefeningen moeiteloos nadoen."

Later leerde Stiekema dat Qigong verlichting brengt bij talloze ziektes en kwalen. ,,Mensen die o.a. last hebben van stress, ME, RSI, beginnende reuma, botontkaling, depressie of hoofdpijn, kunnen veel baat hebben bij Qigong. Doordat je je ontspant, zakt je gewicht naar het onderste deel van je lichaam. Je moet het gevoel krijgen dat al je gewicht in je voetzolen zit. Pas als dat lukt, kan de energie zonder blokkades door je lichaam stromen. Omdat je bovenlichaam lichter wordt, kun je je armen relatief eenvoudig omhoog brengen. Ervaren Qigong-beoefenaars kunnen moeiteloos een uur met hun armen ornhoog staan. Als je deze oefening doet, kun je jezelf een beetje vergelijken met een boom. Je voeten zijn de wortels en je armen de takken."

Wat Stiekema ook erg aanspreekt in Qigong, is dat je meer contact met de natuur krijgt. Vooral als je de oefeningen buiten doet, ervaar je dat contact heel sterk. Je bouwt als het ware een relatie op met je omgeving. Hij heeft een eigen stijl ontwikkeld, die hij "Hemel & Aarde"oefeningen noemt. Vandaar dat ik de lessen altijd eindig met een groet aan de bomen, het water, het gras en de gebouwen."

Stiekema. is zeker van plan om de lessen tot eind augustus voort te zetten. En als er genoeg belangstelling voor is, krijgen ze misschien in september een vervolg.

Qigong in het Vondelpark (2000)

OUD ZUID - De Qigonglessen van Stiekema vinden dagelijks plaats op een grasveldje in het Vondelpark. De locatie is als volgt te bereiken. Ga bij de ingang van het park aan de Emmalaan rechtsaf. Na 50 meter zie je aan je rechterhand naast het fietspad een grasveld aan het water. Daar worden de lessen gegeven.

De les duurt van 10.00 tot 11.00 uur. De deelnemers(sters) moeten vijf minuten van tevoren aanwezig zijn. Deelname is gratis, maar wie zich daardoor bezwaard voelt, mag een vrijwillige bijdrage leveren. Bij wind, regen en kou vinden de lessen plaats onder het afdak van het Vondelparktheater. Op zaterdag en zondag is er na de les gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Artikel: Martina Huigen

Terug